Z polszczyzną pod rękę
Język polski jest piękny, ale niektórym osobom ciągle sprawia sporo kłopotów. Można zatem powiedzieć, że z jednej strony niepowtarzalny urok, z drugiej zaś prawdziwe językowe wyzwania legły u genezy organizacji II Międzyszkolnego Konkursu poprawnej polszczyzny „Myślę, więc… piszę”.
W konkursowe szranki stanęło dwudziestu trzech uczestników reprezentujących pięć placówek oświatowych gminy Szczebrzeszyn: Szkołę Podstawową w Bodaczowie, Szkołę Podstawową nr 1 w Szczebrzeszynie, Szkołę Podstawową nr 3 w Szczebrzeszynie, Szkołę Podstawową w Wielączy i Szkołę Podstawową w Wielączy Kolonii. Niezmiernie nam miło, że w uroczystości podsumowania konkursowych zmagań i ceremonii wręczenia nagród wziął udział Burmistrz Szczebrzeszyna Pan Henryk Matej.
Uczniowie przez 60 minut rozwiązywali test wymagający od nich uważnego czytania, właściwej reakcji na językowe uchybienia oraz zdolności logicznego myślenia. Zdaniem jury uczestnicy potwierdzili, że polszczyzna nie ma przed nimi tajemnic.
- Gratuluję wszystkim uczestnikom, ponieważ wykazali swoją rozległą wiedzę. Widać, że praca na linii nauczyciel – uczeń przynosi oczekiwane efekty. Zadania nie były łatwe, a mimo tego młodzież stanęła na wysokości zadania. Niezmiernie nam miło, że swoją obecnością zaszczycił nas Burmistrz Szczebrzeszyna Pan Henryk Matej, który laureatom wręczył nagrody, a nam podarował piękny album – podsumowała konkurs Pani Dyrektor Jadwiga Sokół.
Wyniki II Międzyszkolnego Konkursu poprawnej polszczyzny „Myślę, więc… jestem”:
1. Joanna Brożek (SP nr 1 w Szczebrzeszynie)
2. Gabriela Kawa (SP w Wielączy)
3. Julia Gac (SP w Wielączy)
WYRÓŻNIENIA:
Karolina Gomuła (SP nr 1 w Szczebrzeszynie), Kornelia Rzemieniuk (SP nr 1 w Szczebrzeszynie), Natalia Wardach (SP w Wielączy Kolonii), Szymon Węgrzyn (SP w Bodaczowie), Roksana Zań (SP nr 3 w Szczebrzeszynie).
Serdecznie gratulujemy!